Kan man få foretaget en ADHD test?

ADHD står for Attention Deficit / Hyperactivity Disorder. Mennesker med ADHD har ofte svært ved at koncentrere sig i længere tid ad gangen i forhold til mennesker uden. Det kan være svært at skabe struktur og orden i sin hverdag med ADHD, og ting, der ikke virker uoverkommelige for mennesker uden ADHD, kan virke anstrengende og uoverskuelige for folk med.

Folk med ADHD er også ofte kendetegnet ved at være hyperaktive og impulsive. Der skal helst gerne ske noget aktivt hele tiden og det kan være svært at sætte sig ned med en opgave, og koncentrere og samle sig om den.

ADHD kan komme til udtryk i forskellig grad fra person til person. Nogle mennesker vil lide af ADHD i en meget stærk grad, mens det hos andre vil være næsten være helt usynligt. Dette kaldes ofte for ADD og kan beskrives som en stille form for ADHD. Dette kan indebære at personen har opmærksomhedsforstyrrelser men ikke udviser nogen form for hyperaktivitet.
En person med ADHD behøver altså ikke at have alle tegnene(opmærksomhedsforstyrrelser, hyperaktivitet og impulsivitet), for at få stillet diagnosen ADHD.

ADHD i Danmark

I Danmark estimeres det, at 2-3% af alle skolebørn kan diagnosticeres med ADHD. Det svarer ca. til én elev pr. klasse. For voksne er antallet af folk med ADHD lidt lavere.

I en klassesituation kan ADHD være et stort problem for et barn, da det er svært at sidde stille, vente på det bliver ens tur, koncentrere sig om undervisningen og generelt følge de normale sociale spilleregler. Denne adfærd kan også være ødelæggende overfor resten af undervisningen, og de andre børns indlæring da de uundgåeligt vil blive påvirket af denne slags adfærd.

Diagnosticering

Er det så muligt at få foretaget en test, der kan afgøre om man har ADHD eller ej? Her er svaret ja og nej. Der findes ikke nogen kvantitativ metode til at afgøre, om en person har ADHD eller ej. Dvs. man kan ikke påvise det med skanninger, prøve eller anden form for undersøgelse. Derfor er det altså ikke nogen simpel proces at få foretaget en ADHD test. For at få diagnosen, skal det nemlig foregå via samtale. Hvis du går med en mistanke om, at du måske selv har ADHD, skal du tage kontakt til en læge. Inden du snakker med din læge, kan det være en god idé at skrive de problemer ned, du føler du har, inden mødet. På den måde er du sikker på du får det hele med. På baggrund af denne samtale, vil lægen så henvise dig til en psykiater, der så vil foretage en udredning.

Udredningen med psykiateren er så det, man bedst kan kalde for en ADHD test. Her vil der blive spurgt ind til dine problemer i hverdagen samt din barndom og om problemerne var der dengang. Symptomerne skal nemlig gerne vise sig inden 7-årsalderen, for der er tale om ADHD. Derfor kan det være en god idé at medbringe et familiemedlem, der har kendt dig hele dit liv, for at få den bedst mulige test.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>