Hvad er typiske ADHD symptomer?

Den grad hvormed ADHD kommer til udtryk kan variere meget fra person til person, men anset hvad, så kan ADHD være et alvorligt problem med alvorlige konsekvenser. Dette gælder særligt for børn, da ADHD kan påvirke barnets sociale liv og skolegang. ADHD kan føre til lavt selvværd, isolering, asocial adfærd, angst, depression og andre alvorlige følger. ADHD kan altså være med til at ødelægge et barns ungdom og give det en dårlig start på livet. Derfor er det også vigtigt at ADHD bliver opdaget tidligt, så man kan foretage en behandling imod det.

Den bedste måde at opdage ADHD på, er ved at være opmærksom på symptomerne. ADHD symptomer viser sig primært som opmærksomhedsforstyrrelser og hyperaktiv/impulsiv adfærd. Mht. børn stiller man diagnosen ADHD når de har mindst seks symptomer indenfor disse to kategorier i mindst to forskellige sociale situationer. Denne præmis er opstillet for at forhindre fejldiagnosticeringer. Det kan fx være at et barn har problemer i skolen, men ikke udviser nogen symptomer i hjemmet. Det kan fx være pga. en lærer eller klassekammerater barnet ikke har det godt med, men derhjemme er dette ikke noget problem. I denne situation vil der altså ikke være tale om ADHD, da der ikke er symptomer i mindst to forskellige sociale situationer.

Diagnosticering og symptomer

Man kan selvfølgelig ikke selv stille diagnosen ADHD, men der er en række ADHD symptomer, man kan holde øje med hos et barn:

Uopmærksomhed

  • Har svært ved at koncentrere sig om holde opmærksomheden fast rettet mod én opgave eller leg
  • Virker uorganiseret og har ikke overskud til at færdiggøre opgaver og instrukser
  • Har nemt ved at glemme og bliver distraheret

Hyperaktivitet

  • Kan ikke falde til ro og sidder ofte uroligt/går væk
  • Svært ved at holde en leg stille og rolig
  • Svært ved at vente på tur og afbryder ofte

Ovenstående er ADHD symptomer man kan holde øje med, for at finde ud af, om man måske skal få sit barn undersøgt for ADHD.

Behandling af ADHD

Der findes en række tiltag man kan foretage i behandlingen af ADHD. Til et barn med svær ADHD, kan der anvendes centralstimulerende medicin. Dette kan i nogle tilfælde forbedre præstationer i skolen og de sociale færdigheder. Nogle gange vil en læge også udskrive antidepressiv medicin i forbindelse med centralstimulerende medicin.
Der er nogle bivirkninger ved den centralstimulerende medicin, hvor bl.a. nedsat appetit, nervøsitet og søvnvanskeligheder kan nævnes.
Der er set flere eksempler på misbrug af denne type medicin hos søskende eller venner af barnet med ADHD. Derfor anbefales det at medicinen bliver holdt under nøje opsyn hele tiden og kun barnet med ADHD bruger den.

Udover medicin kan ting som adfærdsterapi anvendes. Her lærer forældre og lærere, hvordan et barn med ADHD håndteres mest hensigtsmæssigt og på den bedste måde. Barnets sociale færdigheder kan trænes, så det på den måde kan lære at begå sig korrekt. Skemaer med en plan for dagen kan også med fordel anvendes, for at give barnet mere struktur og orden i hverdagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>