Har jeg ADHD?

Man kan sagtens leve et helt normal liv med ADHD, men for mange med ADHD kan det også være svært at begå sig rigtig i sociale situationer fx på arbejdspladsen eller i skolen. ADHD kan komme til udtryk i forskellig grad og folk med diagnosen er lige så forskellige som folk uden.

Da ADHD kan have påvirkning på ens social liv og strukturen i hverdagen, kan mange drage fordel at få behandling imod dette. Det er ikke kun børn, der bliver diagnosticeret. Mange voksne kan godt have ADHD uden selv at være klar over dette. Selv om det først bliver opdaget i en sen alder, vil man stadig være i stand til at behandle det og dermed få højnet sin livskvalitet betydeligt.

ADHD står for Attention Deficit / Hyperactivity Disorder og er ofte kendetegnet ved opmærksomhedsforstyrrelse, hyperaktivitet og impulsivitet. Hvis man har ADHD kan det altså være svært at koncentrere sig og fokusere på en bestemt opgave i længere tid. Opmærksomheden har nemt ved at søge hen på noget andet end det, den gerne skal være på. Det kommer særligt til udtryk for børn i skolen mens de sidder i undervisningen. Det kan være frustrerende for et barn med ADHD, at det forventes at sidde stille og høre efter og fokusere på tavlen. Derfor kan barnet blive uroligt og forstyrre undervisningen.
Måske har du på et tidspunkt selv overvejet: ”Har jeg ADHD?”. Hvis du har mistanke om dette, er der noget du kan gøre ved det.

Der er flere ting man kan gøre for at gøre livet med ADHD nemmere. Det kan være en god idé at starte med at få stillet diagnosen, hvis man er i tvivl om man overhovedet går med ADHD. Du skal starte med at være opmærksom på dine problemer i hverdagen. Har du nemt ved at blive distraheret og føler dig måske udmattet i sociale sammenhænge? Vær opmærksomme på din høre- og synssans. Særligt voksne med ADHD kan blive overstimuleret. Mange kan være særlig lydfølsomme og det kan nemt blive ”for meget” når man befinder sig i situationer, hvor der er mange lydindtryk på én gang. Den slags situationer støder man tit på i nutidens hverdag. Trafikken der suser forbi, mennesker der snakker og anden støj. Det samme gælder for synssansen. Folk med ADHD bruger kræfter på at registrerer alle bevægelse, der foregår indenfor deres synsfelt. Så hvis du stiller dig selv spørgsmålet ”har jeg ADHD?” er dette nogle ting du kan være opmærksom på. Du kan besøge denne side, hvor du kan lave en ADHD test online.

Det kan være en god idé at skrive sine oplevelser/problemer i hverdagen ned på papir, og tage dem med til lægen når man vil undersøges for ADHD. Afhængig af lægens vurdering vil han henvise dig til en psykiater, der så vil foretage en såkaldt udredning. Psykiateren vil så spørge ind til dine problemer og din barndom, for at finde ud af om du havde de samme problemer dengang. Hav derfor gerne en nært familiemedlem med, da du måske ikke selv kan huske så langt tilbage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>